CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Selasa, 11 Jun 2013

A.N.N.O.Y.E.D

Assalamualaikum wbt,

Annoyed. Yup. Being me, i am easily get annoyed and devastated.

Aku tau pemarah tu tak baik. Pemarah tu sifat syaitan. Tp aku pun manusia biasa. Ada perasaan dan nafsu. Im the A type..so wat??

THINGS THAT MAKE ME ANNOYED:
  • Waiting
  • Unplanned
  • Unorganised
  • Dikunjung tetamu tak diundang, or datang umah main terjah je..x belajar courtesy eh..sian..x kira la weekend ke weekdays - i just dun like it okay so wat? 
  • Terhegeh2..tercangak2  - slow making decision
  • Tak angkat call, pastu tak return call/message - lain kali telefon campak kat sungai!
  • Interrupt the way i bring up my kid - nasihat boley tp dun over kay..keep it to urself, i dun need it!
  • Command aku to do this and that in life - if you have tons of dream, strive it ur own, never hope other people will do it for u!
  • Berlakon angel - xtaula korg penah  encounter ke tak..but maksud aku..just b urself, never berlagak baik bcoz lambat laun org akn tau da true colour..ada paham?!
  • Pompuan yang mengada2 - dependant n tak berdikari..tolongla! Tak reti itu, tak reti ini..ish tampokan aje!
  • N DA LIST GOES ON........
setakat ni ini je yg aku bleh pk..because y? because im so irritated rite now!!

O Allah..please forgive me...susahnya belajar sabar..setaip kali amarah tu datang..pala aku mcm berasap..then start shivering..aku tau..mau kne heart attack aku kalau berterusan mcm ni...

Sungguh aku sedang belajar..in a damn hard way okey sbb baaaaaaaaayak annoying things surrounding me. Sigh.

Dahla..baik aku amik wudhuk..pala dh sakit ni!


Annoyed,
Keceque

Isnin, 10 Jun 2013

Allah sebaik baik perancang - Krabi..kami datang!

Assalamualaikum wbt,

Awal Januari 2013
Knowing that mama akn balik vacation bulan 6, maka aku eksaited rancang family holiday ke Krabi. Maka dengan pantas aku pi booked tiket untuk kami berenam. Abah, mama, Aslam, En somi, aku n Auni. Mama bukan boleh balik selalu..inilah masanya nak gather bersama...

Februari 2013
Aslam didiagnos kanser, kesihatan beliau pun merudum. Mama balik on emergency. Automatik aku try utk dptkan refund dr Airasia for this trip. Aku redha, bukan rezeki kami. Since tak dapat refund, aku just lupakan n when da time comes baru decide.

Mac 2013
Aslam n abah ikut mama balik Saudi. Aku dah decide utk pergi Krabi ber3 je, lagi 3 tiket kira burn je..nk buat cemana takde rezeki..

April 2013
Mama balik lagi, adik meninggal dunia, Aslam ikut balik ke Saudi.
Aku decide utk bawak abah ke Krabi.

Awal June 2013
Mama decide utk amik unpaid sampai 3 mths memandangkan keadaan Aslam kurg baik di sana. Medication susah nk dpt for foreigner. Mama perlukan sokongan esp drpd abah.

Akhirnya..insyaAllah lagi 2 mgu kami akn terbang ke Krabi. Aslam pun sangat bersemangat nk pegi. Allah sebaik2 perancang. Bila kita redha dan serah segala2nya..insyaAllah Dia akan tunjukkan jalan yang terbaik...

Flight tiket sudah di tangan, hotel sudah dibayar, pendek kata segalanya dh tersedia..tp sekali lagi..aku tetap bersedia hadapi segala kemungkinan..2 minggu masih terlalu panjang. We never know what will happen..
Sekali lagi aku hanya mampu berdoa Allah beri kesihatan kepada Aslam dan kami semua supaya kami dpt bercuti dengan gembira.

Keadaan Aslam
Bila dia kata ok : Dia boleh berjalan dengan tongkat, walaupun agak tempang tp boleh berjalan perlahan2 tapi bukan terlalu lama berjalan. Dengan bantuan painkiller strictly consume 4 hourly, insyaAllah dapat membantu. Rasa sakit seperti ada jarum mencucuk2 tulang. Dia akn minta mama urut bahagian yang sakit then the pain will subside after 15 minutes massage.

Bila dia sakit : MasyaAllah, hanya Allah yang tahu. Undescribable.

Selalunya Aslam tak mkn painkiller, so selalunyadia akn rasa sakit dan sengal seluruh badan. Tapi untuk trip kali ni dia bersemangat n dengan bantuan painkiller, insyAllah he will b fine. Just like macam dia travel KUL - SAUDI - KUL.

Nape ye aku susah payah explaining?

Sebab aku taknak dengar ada mulut2 mengatakan aii kata sakit tenat sgt..boleh plak bercuti? aii..kata tengah sesak, sempit..boleh plak cuti2 oversea...hmm..yup im being defensive...

 1) everything paid - tiket yg kami beli ni pun bukan promo sangat...elok ke kalau membazir..?
 2) Aslam semangat nk bercuti - siapa ada hak utk halang hasrat org sakit pergi bercuti?
 3) Siapa boleh jamin, da next second/minute kita masih hidup di muka bumi ni - salah ke guna kesempatan yang ada untuk our family gather...moga ada kesempatan di lain masa...

With that....Krabi insyaAllah..will see you soon..semoga percutian ini dapat menenangkan semua org..seriously each 1 of us need a BREAK!!




Love,
Keceque

Jumaat, 31 Mei 2013

Surabaya Day 3 - Kota Surabaya (part1)

Assalamualaikum wbt,

Kesian both Nina n Najib. Honeymoon terbantut...Najib kena balik meneruskan bakti kepada anak bangsa..chewahh ayat dah mcm buku teks bahasa melayu darjah 3..hehe

Agak terkilan sebab tak sempat nk lunch together ngan Najib...hinggakan Pak Martono pun tak lalu nk mkn...so sweet kan..
Pak Martono taknak mkn dekat ngan epot..kesian Najib katanya...huhu warmhearted people...so kami pun teruskan perjalanan ke Kota Surabaya...

Perut memg dh bergendang sakan dh..mana taknya seharian tu cuma diisi breakfast bekal dr guesthouse je..then sepanjang jalan tu, asyik terlepas restoran yg best2..sbb jalan agak macet, Susah nk benti serta merta. Akhirnya setelah sampai di tengah kota Surabaya..kami ternampak...
RAWON SETAN!!! yeay...hehe
Sebelum sampai ke Surabaya aku memg banyak baca review pasal makan di Rawon Setan ni....
Ok sedikit pencerahan..Rawon pada asalnya adalah sup daging anjing, tapi setelah Islam tersebar di Jawa Timur, penduduk muslim Jawa Timur telah menukar daging anjing kepada sapi (lembu) dan SETAN tu merujuk kepada tahap kepedasan..ala mcm bakso nuklear yg aku tunjuk tu..huhu

So moral of da story, silala berhati2 semasa memilih makanan sebab sebahagian penduduk Surabaya ni masih beragama Hindu, dan identiti mereka sukar dikenalpasti sebab muka sepesen..hehe.
Cari yang halalan thoyyiban ye...


Sup daging memg super saiyyaaa..hehe terbaekk...

Selesai makan..masanya untuk kami check-in di Hotel Ibis Rajawali dan...say gudbye to Adi n Pak Martono....
Tidakk......hati dah mula rasa sedih..setelah hampir 3 hari bersama2 mereka yang baikhati ni, bersembang, bergurau dan bergelak ketawa bersama, memg sangat berat hati utk berpisah...
Di Surabaya, kami tak perlukan khidmat supir memandangkan transport agak mudah dan hotel Ibis sgt dekat dengan tempat shopping..hehe

masa kami sampai petang sebenarnya...hehe


Check-In

Semasa membaca review dari tripadvisor aku mcm ragu2..bagus ke hotel ni..tp since dapat murah thru Agoda..aku belasah je la....
Alhamdulillah...hotel sangat bagus..walaupun rated as 3 star..tp bg aku..sgt puashati n berbaloi dengan apa yg dibayar...
bilik bersih, kemas n cantik
staff sgt helpful dan jujur...
Jujur sbb apa? sebab depa simpan sandal yg aku tertinggal di lobby masa check in..hari ke2 di hotel baru perasan sandal tu missing..hehe..sandal Nike kot...kalau flippers je takpe..huhu
Dan yang paling penting..hanya menyeberang jalan je untuk shopping sakan di Plaza Jambatan Merah...ok yang tu citer esok...hehe

Selepas berehat seketika dan membersihkan diri kami pun bersiap utk ke Gramedia bookstore and have dinner..jom!!

Kami berjalan sekiatar kota Surabaya naik cab jer..tambang berpatutan..teksi pun cantik...hehe
Aku n Nina eksaited gila bila smpai ke Gramedia ni..Gramedia ni antara toko buku terbesar di Indonesia...

Rp 3000 lebih kurang singgit...gila taknak beli???






Dapatla kami grab beberapa buah buku n novel...bahasa bukan halangan besar sebab bahasa Indonesia masih boleh difahami unless korg memg tak biasa..tak yah belila...susah plak sambil baca sambil tgk kamus...hehe

Selesai bershopping sampai lenguh...kami decide utk makan di  Tunjungan Plaza, tak jauh dari Gramedia..aku nk sgt try Pizza Hut Indonesia...diorg kata lain dari yg lain...

Impressed!!seriously...first dengan layanan waiter waitress dia then menu dia..memg tak mcm Pizza Hut kat Malaysia...

I miss da prawn bruschetta..yummmm!!
Maaf aku takde gambo...korg boleh check-it-out di blog Nina eh..sbb gambo ada di kamera beliau...

Wat a day..penat tp sgt best..lepas mkn kami pun balik beradu..jumpa lagi esok..bubuiii...
err..sori Nina..hang kne tdoq sorg ini malam..huhu



Love,
Keceque

Surabaya Day 3 - Pantai Balekambang, Masjid Cheng Ho & Tanggulangin

Assalamualaikum wbt,

 Mari kita sambung lagi...wah..perjalanan hari ini agak jauh jugak..
Malang - Balekambang - Juanda Airport (hantar Abe Jib pulang..huhu) - Surabaya

So seawal 7pg kami dh cekout..pastu en2 suami terjumpa satu port cantik plak atas bumbung guesthouse nih..so kalut2 la masing2 panjat tangga nk pi tgk...nasibla dapat supir baikhati mcm Pak Martono..sanggup layan kerenah kami yg ntahapahapa ni..ish


Kami dibekalkan sarapan oleh pihak guesthouse...sebab we were in hurry..Pantai Balekambang agak jauh dari Malang, then rush nk ke Taggulangin utk Najib beli barangan kulit (ada kwn2 beliau pesan..huhu) then rush ke Juanda epot utk htr Najib balik KUL...phew...

So masuk kereta je aku rasa lapar..hehe...pastu bila dh mkn..biasalah..ngantuk..hehe..
Sepanjang perjalanan tu aku mcm high pastu tetido..tp dlm tdo tu dengarla depa2 ni sembang...huhu..tau2 dh sampai...

Menyesal tak baca blog aku...haha mintak maaf ye...aku memg camni..masa kejadian tu berlaku malas gila nk amik gambo ke hapa pastu skang menyesal...huhu..btw enjoy da pics...

Pantai Balekambang memg marvelous..smpai skang aku masih kompius dimanakah dia sebab..kita akn masuk satu perkampungan ni pastu macam daki bukit yg agak curam..keta biasa takleh naik woo..pastu tetiba ada pantai..isn't it amazing..?

PANTAI BALEKAMBANG

Bangunan tu adalah kuil hindu


nasib baik we were rushing..kalau tak..memg nk join diorg2 tuh..huwaa

walaupun aku org jawa..tp sori aku tak tau apa maksud kesakralan tu huhu...




 Sejujurnya aku n Nina tak masuk area Pura/kuil tu..bkn sebab percaya perkara2 mistik/syirik tapi lebih kepada menghormati kawasan orang lain..itu saja..wamahyaaya wamamati..lillahita'la...

gambar diambil oleh en. somi



Subhanallah..sangat cantik...


Malangnya, waktu tidak mengizinkan untuk berlama2 di sini..selepas menikmati air kelapa best yang berharga cuma RM3, kami pun bertolak ke Tanggulangin..

Terima kasih Nina kerana beriya2 memasukkan tempat ini dalam itinerary kami....hehe..

Guess what, sepanjang perjalanan aku tdo lagi..apsal aku letih sgt eh..hehe...

Sila nikmati pics hasil tangkapan en somi...

Adi yang baik hati sedang membelikan salak utk kami..
 Terkilan : aku baru makan 2 biji n siap larang Nina mkn byk2 buah salak sedap tu sebab takut batuk..ingat nk sambung mkn kat hotel..boleh basuh dulu..sekali salak MIA laa...menyesal..cicir kat mana ntah...huwaaa..

hanya berhenti seketika...Allahuakbar


BAKSO NUKLIR(nuklear)..ada bran?mau meletopp lidah..hehe
On the way ke tanggulangin, tiba2 kami ternampak masjid Cheng Ho..yeah..tapi ini masjid Cheng Ho yang di Pasuruan, yang kami nak tengok adalah yang di Surabaya...tapi takpelah alang2 dh sampai n nak solat zohor, maka kami paksa Pak Martono utk singgah..sib baik Pak Martono sporting...hehe

MASJID CHENG HO
Masjid Muhammad Cheng Ho, Pasuruan

Cantik kan? Medan dakwah tu luas...kerana adanya dai'e2 seperti Laksmana Cheng Ho inilah Islam tersebar luas..mcm mana dengan kita?mampukah...nanges..

TANGGULANGIN
Selesai solat zohor, kami bergegas ke Tanggulangin...haa..di sini la kiranya port menjual brg2 kulit....jom!





Permata Tanggulangin


Toodiaaa..sebut je nk bag apa..nk brand apa..semua ada...huhu
Channel, Gucci, Furla, LV, Selvatore Ferragamo..fuhh bersepah2...hehe tp yg tak ori la..tp dia ada banyak gred utk dipilih...

Tapi yang terbaik adalah barangan kulit dia...memg cantik, murah n berkualiti...tp aku tak membeli pun..aku just beli 2 wallet utk Adi n Pak Martono sebagai gift..

Yang soping sakan Nina n Najib..hehe..Nina dapat rembat 1 handbag kulit...cantik n berbaloi2...
Najib beli belt and bag gak...n  dia beli utk kawan dia yg kirim tuh..remember?

Okeyh time's up! Jom hantar Najib ke airport...huhu

Versi Nina : Cinta di Jawa Timur 3

Love,
Keceque

Khamis, 30 Mei 2013

Surabaya Day 2 - Malang & Batu Night Spectacular

Assalamualaikum wbt,

Time to checkout from Yoschi..owh sedihnyaa....

belakang tu la cottage kami...

kerenn banget sih..

restoran di Yoschi


Pak Martono...

tengahari tapi masih berkabus...
Bye2 Yoschi..ada rezeki kami datang lagi...
 Seterusnya adalah menuju ke Malang and Batu...sebenarnya kedua2 bandar ini berdekatan...rancangan asalnya aku teringin nk pegi kebun apel (epal) di Batu then baru check in di Merbabu Guest House di Malang....

Tp malangnya..hujan lebat di Batu...kemudian apabila aku call hotel, mereka memberitahu bilik yg direservekan utk kami mengalami kebocoran..(aku mcm rasa tak logik je)..memg panas la..dh la dh bayar semua...aduiii..

Tp pihak Merbabu compensate kami dengan Guest House yang katanya setaraf dengan Merbabu..hmmm

aku bagi 2.5/5 la..


sib baik toilet bersih...




So yeah..akhirnya kami menginap di D'Fresh Guest House di daerah Malang..okeylah..tp aku memg kiciwa la..rasanya Merbabu wayyy better than this...then dia bg dinner free..rasa bersalah la tuh..huh!

Kami rehat sekejap dan kemudian Adi dan Pak Martono akan datang untuk bawa kami ke Batu Night Spectacular...weee!

BATU NIGHT SPECTACULAR

I-City..itulah yang terdetik kat minda aku...BNS ni lebih kurg I city je..banyak lampu lip lap..utk org2 mcm kami mcm tak seswai je...tp kalau bawak ank syokla..boleh main mcm2...huhu keciwa lagi...

we got da ticket!err..entrance fee x ingat...









Dalam tak best tak best tu si Najib sempat lak masuk rumah hantu kat situ..haha..utk kajian hari kantin sekolah katanya..lawakla hang Jib...

On da way balik hotel..kami nmpk deretan gerai2 kecil jual makanan..pergh..meleleh..rasanya next time kalau mai sini lagi kena fokus on jalan2 cari mkn la..bkn pegi benda merepek nih..hehe

Pastu kami soh Pak Martono bawa kami cari kerepek2...jom!!

segala mak nenek kerepek boleh didapati disini...


haus nmpak cik kak..hehe



2 kotak sekali shopping..belum campur Nina Najib lagi...
Sila la berkunjung ke MAHAJAYA Grosir ni..memg terrbaek..beli banyak dpt free packaging..hehe...
Kerepek fevret aku of course la tempe...sebut je nk perisa apa..tp yg ori yg da best..kerepek apel, nangka, n segala buah2an seluruh alam semua ada..sib baik waktu kami sampai kedai nk tutup dh kalau tak...terlebih muatan kot..hehe

InsyaAllah next time kami kunjungan lagi!

Lepas tu kami balik hotel..lepak minum jap then tdoq..esok nk gerak awal lagi..janji ngan Adi n Pak Martono kul 7am...haih..penattt...tp syok..kami nk pi pantai nih..yeayyy...

Versi Nina Nino : Cinta di Jawa Timur 2


Love,
Keceque